Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

SEARCH

Memuatkan ...

Isnin, 22 Ogos 2011

❤ biskut suji kristal | segmen dapur

www.tips-fb.com


salam~

biskut suji berkristal, sapa cakap tidak menyelerakan? belum rasa belum tahu dol. terasa kerangupan badam didalam biskut. yummi.

pada mulanya I rasa takot jugak letak gula kaster di luar, nanti terlalu manis. tapi bila dimakan ianya tak der la manis sangat. cara nak buat pon mudah dan ringkas. 


gambar: jangan ingat garam pulak, putih-putih tu gula kaster huhu


bahan-bahan:
Bahan A
250gm tepung gandum
1sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda
Bahan B
125gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100gm badam kisar (digoreng)
1/2 sudu teh perisa vanilla
200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)


cara-cara:

  • Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna. gaul perlahan-lahan hinga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.
  • Bahagikan doh kepada tiga bahagian dan letak pewarna secukupnya.
  • Bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh.
  • Bulat-bulatkan doh dan susan didalam loyang pembakar. Panaskan pembakar dan bakar pada suhu 150c dalam 15-20 minit.
  • Biarkan sejuk dan salut dengan gula kaster.





Photobucket

bubye  
Graphics



ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails