Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

SEARCH

Memuatkan ...

Jumaat, 19 November 2010

❤ tutorial : macam mana nak buat header transparent

www.tips-fb.com

ss





ramai shabat-sahabat blogger tanya bagaimana nak buat header transparent. I pon takda la pakar sangat ni pon kawan yg ajar. so ape yang I taw I ajar la ye. sekarang mari kita belajar ye.




  • bukak adobe photoshop Cs2. I guna cs2 je. yg lain jgn tanya okes tak pernah try
  • cari dan klick File, lepas dah klick pada file tu cari Open. ( atau nak senang lagi tekan Ctrl+O ) bila dah keluar mcam browse dibwah sila pilih gambar yang korang suka okes. kemudian tekan open.




  • seperti gambar dibawah korang ambik la polygonal lasso Tool ( L ) untuk crop seluruh gambar yang korang nak.




  • ok contoh macam gambar ni. korang sila la crop dengan sesuka hati mengikut bentuk gambar dan kreativiti masing-masing. boleh jugak tambah text. ikut kreativiti masing-masing




  • lepas korang da siap crop sume korang pergi kat file lg skali dan cari pulak new. atau nak lebih senang Ctrl+N.
  • untuk width dan height gambar pepandai la korng adjust nak besar mana. background contents tu jangan lupa, korang tukar jadikan transparents. nanti ada lak kuar jadi background putih ke hitam ke. dah tak jadi transparents.



  • dengan menggunakan Move Tool ( V ) seperti gambar dibawah, korang bleh la drag gambar @ bahagian yg telah korang crop pada transparent background.



  • dragkan gambar yang telah dicrop pada transparent background.



  • untuk mengecilkan gambar atau membesarkan gambar tesebut mengikut kesesuaian yg dikehendaki boleh la adjust , dengan menekan ctrl T.
  • bila dah selesai boleh la save. cara nak save pulak mudah je dgn klik file dan cari save for web. save je ok


  • dan inilah hasilnya. dah transparent boleh la upload kat header blog, seperti biasa .



cara yang sama juga kita boleh buat untuk buat gambar pada shoutmix chat kita. cuma kita kena pandai adjust widht dan height mengikut kesesuaian dengan chat box. 
bagi yang memang zero dgn penggunaan adope photo korang kena banyak bertanya dengan kawan-kawan yg pandai adobe sbb I takleh nak ajar sume dgn gune blog ni. so pepandai korang explore dan tanya kawan yg ada dekat ngn korang. ni je yang boleh I ajarkan.  

JANGAN COPY PASTE TUTORIAL I.
KALAU NAK AJAR GUNA TUTO NI SILA BERI CREDIT.


Photobucket

bubye  
Graphics


4 LOOLIPOP:

timmy*toinktoink :) berkata... [Click To Reply]

award untuk anda di laman purple saya..jemput ambil ye..

Tomato Gurl's Life berkata... [Click To Reply]

menarik...ramai yg xtahu..termasuk cik tom..hehe

eLLy berkata... [Click To Reply]

okey qu,, akak cuba dulu yee.. wish me luck

rohanazainal berkata... [Click To Reply]

Q..... thanks so much.. akak cuba dulu hokeyh.. t akak belanja air suam gelas besar..

^^v


ShoutMix chat widget
Related Posts with Thumbnails